Fakta!!? - Di hari Good Friday, Amalan ini Masih Dilakukan

Penganut kristian telah dipaku ke salib di Filipina semalam sebagai mengingati penderitaan tuhan mereka, Jesus di hari Good Friday. Beribu-ribu orang menonton 17 orang Katolik 'disalib' di dalam upacara tahunan yang mengerikan.

Pemimpin gereja telah mengutuk amalan yang mereka percaya adalah satu penyelewengan mesej Good Friday. Sembilan lelaki yang telah disalibkan di Pampanga province's San Pedro Cutud village hari ini, manakala sekurang-kurangnya lapan yang lain disalib di kampung-kampung jiran.
Acara tahunan itu yang bermula sejak tahun 1950-an - menarik penonton dianggarkan seramai 10,000 penziarah. Banyak mengambil bahagian untuk menebus dosa-dosa, berdoa untuk sakit atau untuk kehidupan yang lebih baik, atau bersyukur untuk apa yang mereka percaya adalah mukjizat.

Ruben Enaje seorang pelukis, 51, mengambil bahagian dalam
crucifixions untuk masa 26 hari ini. Beliau mula mengambil bahagian dalam acara tahunan untuk memberi ucapan terima kasih selepas dia terselamat jatuh dari bangunan.Ini bukan hanya untuk suka-suka atau untuk wang. Ini adalah satu panggilan, 'katanya kepada Tempo laman web Filipina.

Beliau menambah bahawa walaupun
crucifixions yang dikutuk dia masih mengambil bahagian.

Ini adalah nazar rohani sebagai satu cara mengucapkan terima kasih kepada Tuhan kerana membiarkan hidup saya. '
Paku bersaiz tiga inci diketuk ke dalam kedua tapak tangan dalam majlis tersebut".

Keadaan ini adalah keadaan unik yang dimasukkan ke tradisi gereja kerana kepercayaan khurafat rakyat Filipina.
Lebih daripada 80 peratus rakyat 'Filipina dianggarkan 90 juta penduduk Katolik.


-Sumber-

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Lain!!?