Gila!!? - Buang Bayi Untuk Nasib Yang Lebih Baik
Kanak-kanak kecil yang ketakutan menjerit dan menangis kerana mereka sedang digegarkan oleh seorang lelaki yang berjubah dan melepaskannya dari 30 kaki di balkoni ke atas tanah.

Ia bukan plot filem seram tetapi
upacara bayi berusia setahun yang dijalankan di selatan India, bertujuan untuk membuatkan nasib bayi itu menjadi baik, kesihatan dan kemakmuran.

Kejam untuk menonton rakaman majlis tersebut, yang diadakan setiap tahun di negeri Karnataka, dan dianggap ngeri bagi kumpulan hak kanak-kanak, yang telah dilabel 'tidak bertamadun' dan mahu ianya diharamkan. Namun dipercayai sehingga kini, ianya kembali diamalkan di seluruh India - yang melibatkan kedua-dua penganut Hindu dan Islam.

Video satu majlis pada tahun 2009 menunjukkan imam berjubah menggegarkan seorang bayi yang ketakutan, sebelum menjatuhkannya ke tanah. Dimana penduduk tempatan sedang menunggu dengan selimut untuk menangkap bayi yang trauma itu.

Apabila kanak-kanak mendarat dengan selamat, orang ramai meraikannya, meraihkan bayi itu sebelum mengembalikan mereka kepada ibu mereka
.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Lain!!?